Mi a TranszPont?


A TranszPont egy transzfeminista aktivista csoport, ami azért jött létre, hogy a közösségteremtés mellett transzjogi aktivisták, önkéntesek egymásra találását is segítse, amelytől reményeink szerint még szélesebb, sokszínűbb, hatékonyabb és sikeresebb lehet a hazai transzmozgalom.


Transzfeministaként hiszünk abban, hogy egy olyan társadalom, amely megbecsüli azokat a nemi identitásokat, melyek áthágják a bináris társadalmi nemi felosztást, az az a társadalom, amely mindegyik nemhez tartozó emberekkel igazságosan bánik, mivel a létezésünket csak akkor tekintik problémásnak, ha fennáll egy merev társadalmi nemi hierarchia. 

Elítéljük a társadalmi elnyomás és erőszak minden formáját, így a rasszizmust, antiszemitizmust, szexizmust, homofóbiát és a transzfóbiát is. Közösségünkben igyekszünk egy ezektől mentes, biztonságos teret kialakítani a transznemű és a velünk szövetséges cisznemű emberek számára. Ezért tereinkben - bár mindenkinek tiszteletben tartjuk a véleményét és ideológiai álláspontjait - nem adunk helyet a társadalmi elnyomást és erőszakot megformáló megnyilvánulásoknak.

Célunk létrehozni egy befogadó, elnyomásoktól mentes, erős, öntudatos transz közösséget; és egy elkötelezett, emberi jogi tudatos, transzjogi kérdéseket metszetbeli módon szemlélő aktivista csapatot, akik munkájukon keresztül közelebb hozzák a transz* egyenlőséget, és segítenek átalakítani a hazai emberi jogi, LMBTQ és feminista mozgalmak hatókörét a világnak egy befogadóbb víziójává.